Кава для кавомашини в зернах і мелена, кращі сорти кави для кавоварки
Кава для кавомашини: як вибрати та що врахувати?
Купівля кавоварки – відповідальний момент для кожного поціновувача кави. Яку ж каву необхідно вибрати, щоб і смак не зіпсувати, і апарат не зламати?
Почнемо з того, що кава повинна бути свіжообсмаженою, тому що якщо проігнорувати цей параметр, то на вибір інших можна і не витрачати час. Кава повинна бути обсмажена не більше як місяць тому. Тільки свіжа кава дозволить насолодитись насиченим смаком та ароматом.
Наступний параметр, на який потрібно звернути увагу при виборі кави, це її вид. Можна вибрати арабіку, робусту або їхню суміш.
Арабіка - це елітна ароматна кава, яка дарує широкий смаковий діапазон. Робуста має гіркуватий смак. Якщо порівняти арабіку і робусту, то арабіка солодша й ароматніша.
У робусті багато кофеїну, але це не показник якості напою. Наприклад, якщо в організм потрапляє багато кофеїну, то організм сприймає його як отруту та виробляє гормон стресу. Як результат, людину хилить у сон. Як правило, чисту робусту не п'ють, а готують з нею суміші або розчинну каву.
Коли вид кави вибраний, а ви, швидше за все, вибрали арабіку, необхідно вибрати сорт. Назва сорту означає регіон, у якому кава вирощувалась. Тут відкривається величезний вибір сортів, унікальних на смак. Навіть той самий сорт, але з різних урожаїв може мати різний смак. Спробувавши кілька сортів, ви зрозумієте, які більше любите – з кислинкою чи без неї. Враховуючи цей досвід, вам буде вже легше вибирати улюблені сорти, адже ви вже дегустуватимете відповідні вам за рівнем кислотності.
Наступне, що впливає на смак кави – це обсмажування.
Основні ступені обсмажування:
- світлий
- середній
- темний
Сама класифікація ширша, але ми виділили основні ступені. На нашому ринку переважає середній ступінь. Для кавомашини підходить кава будь-якого типу обсмажування, питання тільки у смаку, який ви хочете отримати від кави. Наприклад, світла обсмажка дає більше кислотності, чорна обсмажка посилює гіркоту, тоді як середня - нейтральний варіант.
Не менш важливий параметр при виборі кави для кавоварки - помел. Він не тільки впливає на смак, а й може вивести апарат із ладу. До кожного апарату слід враховувати рекомендації в інструкції. Найчастіше, середній та дрібний помел оптимально підходять для еспресо-машин. Чим більший ступінь помелу, тим більш насиченою виходить кава. Важливо відзначити, що чим дрібніший помел, тим терпкішим і міцнішим буде напій.
При виборі кави також потрібно звернути увагу на вид апарату. Кожен тип кавомашини має свої особливості. Важливо сказати, що ароматизовані та карамелізовані зерна не варто використовувати у кавоварках, адже вони можуть зашкодити техніці.
Як вибрати каву для конкретного виду кавоварки?
Рожкова кавоварка.
При виборі кави для ріжкової кавоварки дуже важливий помел. Найчастіше для неї потрібен середній помел. Дрібний помел може призвести до швидкого забивання сіточки кавовим маслом. Крім цього, засмічуються сито та гідросистема.
Крапельна кавоварка.
При виборі кави для крапельної кавоварки оптимально купити зерна середнього обсмажування, оскільки смак вийде більш збалансованим. Помел зерен повинен нагадувати крупинки як у дрібнокристалічного цукру. При грубому помелі кава вийде занадто слабкою. Дуже дрібний помел забезпечить запах перепаленого зерна та гіркий присмак.
Гейзерна кавоварка.
При виборі кави для гейзерної кавоварки краще зупинитись на середньому або великому помелі. Від помелу залежить, наскільки міцною буде кава і яка у неї буде консистенція. Для кавоварок, які розраховані на об'єм до 6 чашок, можна вважати прийнятним помел для еспресо, але не в пил, як для турки. Оптимальний для гейзерної кавоварки мока-помел, у нього розмір частинок нагадує піщинки.
Френч-прес.
При виборі кави для френч-преса важливо зупинитись на найбільшому і рівномірному помелі. Якщо взяти занадто дрібний помел, то у чашці буде завись і неприємний смак. Баристи рекомендують у френч-пресі заварювати 100% арабіку, оскільки робуста занадто гірчить. Що стосується обсмажування, то краще вибрати середній ступінь, але допустимий і світлий.
Таким чином, щоб купити каву для кавомашини, потрібно звернути увагу на багато параметрів, але головний з них - кава має бути свіжообсмаженою. В принципі вибирати свіжу каву варто не тільки для кавомашини, а й для всіх інших випадків життя. Кава свіжого обсмажування - запорука насиченого смаку та аромату. Якщо брати каву, яка лежала більше як місяць після обсмажування, то інші параметри вже не такі істотні. Крім помелу, звичайно, оскільки неправильний помел може призвести до поломки кавомашини.
У нашому інтернет-магазині ви можете купити каву в зернах для кавомашини або в зручному для вас помелі. Ми робимо різні ступені помелу, залежно від того, як ви заварюєте каву і який помел вам зручніше. Здійснюємо помел безпосередньо перед відправкою, щоб максимально зберегти властивості вашого напою.
Насолоджуйтесь свіжою кавою!