Кава арабіка
Як вигляд кавового дерева впливає на смак зерен?
У світі кави виділяють такі види кавових дерев: арабіка, робуста та ліберіка. Останній вид майже не використовується.
У чому полягають особливості арабіки?
Арабіка становить приблизно 60% кавових напоїв у світі.
Для вирощування арабіки необхідна висота н. р. м. не менше ніж 900 метрів. Завдяки такій особливості зростання, багато місцевостей не можуть вирощувати ці кавові дерева. Крім цього, арабіка потребує особливої уваги в процесі вирощування, оскільки ці дерева більш схильні до атак шкідників, ніж дерева робусти. Також арабіка чутлива до холоду. Плоди арабіки завжди збирають до того, як вони повністю дозріють і впадуть на землю.
Зерна арабіки мають форму більш схожу на овал, ніж на коло, а їх колір, як правило, світло-коричневий.
Якщо ви хочете насолодитись м'якою, ніжною кавою з характерною кислинкою та ароматом з фруктовими нотками, то вам слід купити арабіку.
Що ж притаманно робусті?
Робуста врожайніша і стійкіша до хвороб, ніж арабіка. Вирощувати робусту набагато дешевше, тому що ці дерева не надто примхливі й дають великий урожай.
Робусту часто використовують у складі розчинної кави. На відміну від арабіки, якість робусти нижча і має не настільки вишуканий аромат. У робусті більше кофеїну. Також напій має стійкий гіркуватий смак. У зв'язку з цим робусту часто змішують з іншими сортами.
Для вирощування дерев робусти достатньо малих висот – від 200 до 800 метрів. Зерна робусти мають округлу форму, а їх забарвлення набуває коричневих, зелених чи сіруватих тонів.
Цікаво, що після дозрівання плоди робусти залишаються на гілочках.
Щоб передати запах не обсмаженої робусти, достатньо уявити запах спаленої гуми або сирого арахісу.
Якщо ви любите більш грубі та гострі напої з характерною гіркотою, то вам доцільніше купити робусту.
Чому третій вид кави – ліберіка – не популярний?
Ліберіка вирощується у всіх країнах африканського континенту, а також у Шрі-Ланці, Індонезії та Філіппінах. Цей вид кавових дерев стійкий до захворювань (крім іржового грибка). Зерна ліберіки мають не дуже високу якість, тому найчастіше використовуються у складі сумішей. Ліберіку використовують переважно для місцевого споживання.
Які бувають різновиди арабіки?
Схрещування робусти та еуженіоідіса, що сталося в природі природним шляхом, призвело до появи арабіки. Майже вся кава, яка поширилась світом, походить від типіки. Внаслідок природної її мутації було помічено, що форма деяких дерев відрізняється. Листочки на вершині дерева мали зелене забарвлення замість звичного червоного, а зерна були більш круглими. Архітектура дерева відрізнялася від звичної типіки. Новий різновид отримав назву бурбон.
Хоч зараз і існує велика кількість різновидів арабіки, але найчастіше це типіка, бурбон та їх природні схрещування, мутації та результати штучної селекції.

Зерна значно меншого розміру знайшли на острові Реюньйон. Така мутація бурбона отримала назву мока. Зерна значно більшого розміру були виявлені в Бразилії на деревах з величезним листям. Різновид назвали марагоджип на честь поселення, поряд з яким було виявлено дерево.
Схрещування відбуваються як усередині одного виду, так і між ними. Наприклад, схрещування арабіки з робустою на острові Тимор призвело до появи нового виду – тімор.
В Індії схрестили ліберіку та типіку, що дало вид SLN795. Літери SLN розшифровуються як Selection.
Цікава історія походження кави у Кенії. На території зростання бурбона бували посухи, тому агрономи, які за національністю були шотландцями, вирушали в посушливу територію. Вони збирали врожай, який виглядав здоровим. З таких ягід виростили вид SL32, який може переносити посуху. Були також дерева, які показали себе більш врожайними - різновид SL28. SL розшифровується як Scottish Laboratory.
Крім типіки, існують інші різновиди арабіки верхнього рівня. До них відносяться: гейша, іргалем, ділья альє та руме судан. Назви цих різновидів дали на честь місцевостей, біля яких їх знайшли.
У нашому інтернет-магазині можна купити каву арабіки 100% у зернах або мелену зі швидкою доставкою по Києву та всій Україні. Для вашої зручності ми відправляємо каву в зернах або робимо необхідний під ваш спосіб заварювання помел безпосередньо перед відправкою, щоб максимально зберегти властивості кави.
Замовляйте 100% арабіку і насолоджуйтесь смачною кавою вже завтра!
Кава анаеробної обробки з нотками в'яленої дині, тропічних фруктів та какао. Яскрава кислинка.
100 г 195 грн
250 г 445 грн
Спешелті кава з нотками чорного чаю, цитруса та фруктів. Має виражену кислинку.
250 г 420 грн
1 кг 1 565 грн
Насичений і збалансований смак з шоколадно-горіховими відтінками. Відчувається приємна гірчинка.
250 г 280 грн
1 кг 995 грн
Кава з кислинкою. Сорти з Ефіопії, Кенії та Колумбії
4 сорти по 250 г 1 640 грн 1 476 грн
5 сортів по 100 г в подарунковій упаковці + стікерпак
5 сортів по 100 г 950 грн 790 грн
Оксамитовий смак з нотками ягід, фруктів і шоколаду.
250 г 325 грн
1 кг 1 185 грн
Фруктова спешелті кава з нотками полуниці, лісових ягід та фундука.
100 г 205 грн
250 г 470 грн
Тропічна спешелті кава з нотками карамболи та манго.
100 г 205 грн
250 г 470 грн
Кава без кофеїну з нотками какао, сухофруктів та узвару.
250 г 415 грн
Преміальна кава з нотками ягід, цитруса та вишні.
250 г 425 грн
Експериментальне обсмаження під еспресо. Спешелті кава з нотками ягід, шипшини та вишні.
Міцний, насичений смак з нотками шоколаду
250 г 375 грн
1 кг 1 375 грн
Класичний сорт з нотками шоколаду, горіха та фруктів.
250 г 385 грн 308 грн
1 кг 1 415 грн 1 132 грн
Смак шоколаду, горіха та насіння соняшника. Мінімальна кислинка. Новий урожай
250 г 335 грн
1 кг 1 220 грн
Краще поєднання популярних сортів з кислинкою і без неї
5 сортів по 250 г 1 735 грн 1 562 грн
Кава без кислинки або з мінімальною її наявністю
4 сорти по 250 г 1 375 грн 1 238 грн















