Кава без кофеїну купити
Ранок та кава – нерозлучні друзі, але що робити, якщо з якихось причин вам не можна пити каву? У такому разі варто звернути увагу на декаф.
Декаф – кава, яка майже не містить кофеїну. Декофеїнізовану каву варто розглянути людям, які страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет або розлади сну. Декаф проходить спеціальну обробку, яка передбачає видалення кофеїну. Смак та аромат напою при цьому зберігаються. На жаль, не можна таку каву повноцінно назвати «кава без кофеїну», оскільки мала частина кофеїну все ж залишається. Наприклад, у порції напою кількість кофеїну знижується з 80-100 мг до 3-х мг.
Як було відкрито безкофеїнову каву?
У 1903 році німець Людвіг Роземус транспортував каву морем, але корабель потрапив у шторм. В результаті всі зерна кави повністю промокли. Торговець не хотів втрачати гроші, тому вирішив висушити зіпсований вантаж та продати його. Коли корабель прибув у порт, каву віддали на експертизу та з'ясували, що якість зерен не зіпсувалась, але кофеїну в них майже не лишилося.
Пізніше було розроблено промисловий процес декофеїнізації кавових зерен шляхом обробки їх насиченим сольовим розчином та бензолом. У 1906 Роземус запатентував цю технологію і почав виробляти каву без кофеїну. Зараз його метод декофеїнізації не застосовується, оскільки бензол є небезпечним для здоров'я.
Які існують технології видалення кофеїну з кави?
Нині усі технології декофеїнізації заточені на видаленні кофеїну із зелених зерен за допомогою розчинників.
Є кілька видів обробки.
- Використання швейцарської води при декофеїнізації. Метод передбачає замочування кавових зерен у гарячій воді. Така вода витягує кофеїн та смако-ароматичні речовини. Після цього, використовуючи спеціальні фільтри, витягають з води кофеїн, а саму воду використовують для повторного замочування наступної партії кави. Таким чином, кофеїн йде в рідину, а кава залишається такою ж смачною, але вже не бадьорою.
- Використання розчинників при декофеїнізації. Метод грунтується на використанні як розчинників малотоксичні дихлорметан або етилацетат, які легко видаляються. Недолік цього методу полягає в тому, що деяка кількість розчинника залишається в зернах.
- Використання стисненого газу – найскладніший метод. Найчастіше для декофеїнізації використовують діоксид вуглецю (CO2). Кавові зерна спочатку замочують традиційно, а потім у стиснутому газі та невеликій кількості води. Такі умови дозволяють вуглекислому газу набувати рідкої форми та діяти як розчинник, вимиваючи кофеїн. Оскільки після обробки розчинника в зернах не залишається, то метод вважається безпечним.
Купити каву в зернах без кофеїну – гарне рішення для тих, хто не може насолоджуватись звичайною кавою, але дуже її любить!
У цій категорії немає товарів