coffee-craft
Вхід | Реестрація Каталог кави Дегустаційні набори Аксесуари Акції
ОПТ Доставка та оплата
(067) 009 08 42 office@coffee-craft.com.ua

Графік роботи:
Понеділок - п'ятниця
з 10:00 до 18:00


Укр Рус

Як обрати правильний помел кави?

Як обрати правильний помел кави?

Щоб приготувати напій з обсмажених кавових зерен, їх потрібно змолоти, інакше кава просто не завариться. Коли ми мелемо зерна, площа поверхні кави, що контактує з водою, збільшується у багато разів, тому вода встигає витягти з зерен всі необхідні речовини за відносно короткий час.

Чому свіжомелена кава смачніша?

Ви можете замовити у нас мелену каву, проте ми завжди рекомендуємо молоти каву самостійно, безпосередньо перед приготуванням напою. Річ у тім, що в каві міститься багато ефірних олій, які створюють неповторний букет смаку та аромату. При контакті з киснем вони випаровуються, кава видихається, її смак стає менш виразним.

З меленою кавою це відбувається ще швидше: якщо кава в зернах може "прожити" у розпакованій пачці кілька тижнів (звичайно, за умови, що кожного разу ви її щільно закриваєте), то мелена стане менш ароматною вже через кілька годин. До того ж мелена кава швидко окислюється, днів через десять після розпаковування пачки в смаку кави можуть з'явитись неприємні прогірклі відтінки.

В ідеалі між змелюванням кави та приготуванням напою має пройти не більше 15 хвилин. Якщо необхідно змолоти каву заздалегідь – зберігайте її в герметичній упаковці та використовуйте якнайшвидше.

Чому у помелу багато градацій?

Розмір частинок меленої кави (їх ще називають фракціями) впливає на екстракцію кави, тобто на швидкість, з якою різні речовини витягуватимуться з кавового зерна в напій. Чим дрібніший помел, тим швидше відбуватиметься екстракція. Але це не завжди добре: якщо в чашці буде занадто багато розчинених речовин, напій може виявитись занадто міцним і гірким. Тому дрібний помел використовується для тих способів заварювання, де кава контактує з водою недовго - це, наприклад, еспресо або деякі рецепти аеропресу. Великий помел більше підходить для імерсійних методів, коли кава на якийсь час залишається зануреною у воду – френч-преса, заварювання в чашці, імерсійних воронок, колдбрю.

Розмір помелу впливає також на швидкість протікання води через шар меленої кави у таких способах приготування, як еспресо, пуровер або краплинна кавоварка (у гейзерній кавоварці процес направлений у зворотний бік: гаряча вода під тиском пари підіймається через шар кави). Якщо помел занадто дрібний, кава протікатиме занадто повільно, оскільки шар кави затримуватиме її рух, і в результаті кава буде переекстрагована. Між великими частинками більше вільного простору, тому кава протікає швидше. Однак при збільшенні помелу можна піти в іншу крайність: вода може не встигнути екстрагувати достатньо речовин, і кава буде недоекстрагована: їдко-кисла, недостатньо солодка і ненасичена. Тому так важливо підібрати правильний помел для цих способів заварювання.

У чому складність підбору помелу?

Складність у тому, що не існує єдиних стандартів помелу: різні кавомолки мають різне маркування і ті самі числові позначення не обов'язково відповідатимуть одному й тому ж розміру фракцій. Деякі кавомолки зовсім не мають числових шкал. Позначення "дрібний", "середній" і "великий", якими ми зазвичай описуємо помел у рецептах і рекомендаціях, дуже суб'єктивні, а точні вимірювання в мікронах недоцільні: ніхто не буде ними користуватися при заварюванні вдома та в кав'ярні.

Нерідко можна зустріти порівняння частинок помелу з тим, що можна знайти на кухні: з сіллю - великою або дрібною, цукром, борошном. Звичайно, це теж досить умовно, але може дати приблизне уявлення про те, як повинна виглядати й тактильно відчуватись правильно змелена кава.

По суті, єдиний спосіб підібрати потрібний помел – заварювати, пробувати та оцінювати результат. Якщо напій виходить недоекстрагованим, спробуйте зменшити помел, якщо переекстрагованим – збільшити. На рівень екстракції також впливають температура, час заварювання та інтенсивність перемішування – зміна цих параметрів допоможе наблизитись до ідеального смаку.

Про важливість рівномірного помелу

Помел має бути не тільки відповідним, а й рівномірним – таким, щоб усі його частинки були приблизно однакового розміру. Якщо ви смажите, наприклад, картоплю, ви ріжете її на однакові за розміром шматочки, інакше маленькі встигнуть згоріти до того, як великі просмажаться. Так і з кавою: якщо одні частинки будуть великими, інші дуже дрібними, напій вийде незбалансованим і просто несмачним. Тому важливо вибрати кавомолку, що забезпечує рівномірний помел.

Ножова кавомолка - це, по суті, блендер для кави з ножами, які обертаються. Ножі розрубують кавові зерна. Єдиний спосіб отримати з такою кавомолкою більш-менш рівномірний помел - змолоти каву до мінімально можливих фракцій. Такий помел можна використовувати для турки, але для інших способів приготування краще вибрати жорнову кавомолку.

У жорновій кавомолці кава перетирається між керамічними або сталевими жорнами, тому помел виходить рівномірнішим. Крім того, її можна налаштувати на відповідний ступінь помелу, регулюючи відстань між жорнами. Для еспресо краще по можливості вибрати спеціальну електричну кавомолку, яка перемелює каву дуже дрібно та однорідно. Якщо ви готуєте великі об'єми кави в краплинній кавоварці або часто заварюєте каву різними методами, розумно буде придбати електричну кавомолку, яку можна легко налаштувати під різні способи приготування. А якщо ви заварюєте всього дві-три чашки кави на день і нікуди не поспішайте, зверніть увагу на ручні жорнові кавомолки: вони не займають багато місця, не вимагають підключення до електромережі і їх можна взяти з собою куди завгодно, щоб насолоджуватись свіжомеленою кавою.

Кава Сальвадор Санта Ана (Salvador Santa Ana) 1 кг
Горіхово-шоколадні нотки, легка кислинка

250 г 260 грн

1 кг 923 грн

923 грн
В наявності
Кава Ефіопія Ліму Кота (Ethiopia Limu Kota) 1 кг
Альтернатива Йоргачеф. Класична Ефіопія з чайними та цитрусовими нотками.

250 г 285 грн

1 кг 1021 грн

1021 грн
В наявності
-5% Знижка
Кава Бразилія Сантос (Brazil Santos) 1 кг
Насичений і збалансований смак з шоколадно-горіховими відтінками. Відчувається приємна гірчинка.

250 г 252 грн 239 грн

1 кг 887 грн 843 грн

843 грн 887 грн
В наявності
Новинка
"З кислинкою" - Набір кави 5 сортів по 100 г
Кава з кислинкою. Сорти з Ефіопії, Кенії, Бурунді та Колумбії

5 сортів по 100 г 724 грн

724 грн
В наявності
"З кислинкою" - Набір кави 4 сорти по 250 г
Кава з кислинкою. Сорти з Ефіопії, Кенії, Бурунді та Колумбії

4 сорти по 250 г 1240 грн

1240 грн
В наявності
Кава Коста-Ріка Ла Пастора (Costa Rica La Pastora) 1 кг
Зрозуміла класична кава з нотками горіха і какао. Мінімальна кислинка.

250 г 280 грн

1 кг 1002 грн

1002 грн
В наявності
Новинка
Кава Колумбія Супремо (Colombia Supremo) 1 кг
Оксамитовий смак з нотками ягід, фруктів і шоколаду.

250 г 285 грн

1 кг 1022 грн

1022 грн
В наявності
Кава Кенія Кагую (Kenya Kaguyu) 1 кг
Кава спешелті класу з яскравою кислинкою та гарним балансом. В смаку нотки чорної смородини та сухоф

250 г 379 грн

1 кг 1397 грн

1397 грн
В наявності
Новинка
Кава Кенія Абердер (Kenya Aberdare) 1 кг
Кава спешелті класу з нотками малини, порічки, лісових ягід. Яскрава кислинка.

250 г 331 грн

1 кг 1205 грн

1205 грн
В наявності
Кава Гондурас Лемпіра (Honduras Lempira) 1 кг
Міцний, насичений смак з нотками какао і горіха. Мінімальна кислинка.

250 г 260 грн

1 кг 923 грн

923 грн
В наявності
Кава Бурунді Турако (Burundi Turaco) 1 кг
Кава з нотками горіха і ягід. Середня кислинка.

250 г 291 грн

1 кг 1047 грн

1047 грн
В наявності
Кава Індія Мусонний Малабар (India Monsooned Malabar) 1 кг
Смак шоколаду, з відтінками спецій. Нотки свіжості в смаку виникають завдяки дуже легкій, мінімальні

250 г 285 грн

1 кг 1020 грн

1020 грн
В наявності
"Оптимальний" - Набір кави 5 сортів по 250 г
Краще поєднання популярних сортів з кислинкою і без неї

5 сортів по 250 г 1349 грн

1349 грн
В наявності
-7% Знижка
"Максимальний" - Набір кави 8 сортів по 100 г
Майже всі сорти з асортименту. Кава з кислинкою та без неї.

8 сортів по 100 г 1072 грн 997 грн

997 грн 1072 грн
В наявності
"Без кислинки" - Набір кави 4 сорти по 250 г
Кава без кислинки або з мінімальною її наявністю

4 сорти по 250 г 1064 грн

1064 грн
В наявності
 "Без кислинки" - Набір кави 5 сортів по 100 г
Кава без кислинки або з мінімальною її наявністю

5 сортів по 100 г 632 грн

632 грн
В наявності
Показано з 1 по 16 із 16 (всього сторінок: 1)
1
false
false
true
Вилучити
Змінити