Колесо смаків і ароматів кави
Купуючи каву, ви нерідко бачите на пачці дескриптори - одиниці опису смаку й аромату кави.
Звідки беруться ці дескриптори?
Щоб розшифрувати смак кави в чашці було розроблено колесо смаків.
Колесо складається з кіл, які розбиті на сектори. Чим далі віддалятись від центру, тим точніше буде опис смаку. Варто враховувати, що при створенні колеса враховувались не тільки смакові якості, а й сукупність смаку, аромату і навіть асоціацій.
Орієнтуватись в колесі можна і за кольором. Подумайте, з яким кольором у вас асоціюється смак, і шукайте область, забарвлену в цей колір.
Як користуватися колесом смаків?
Спочатку вам потрібно зрозуміти, які базові смаки ви відчуваєте і віднести їх в 1 з категорій внутрішнього кола. Тут є такі категорії: солодкі, квіткові, фруктові, кислі та забродивші, трав'янисті та овочеві, смажені, спеції, горіхові та какао, інші.
Коли визначились з групою, намагаємось визначитись, чи є у смаку будь-які нюанси, які описують його точніше.
Знаходячи їх, рухаємось до наступного кола, а далі до зовнішнього.
Як правило, смак із зовнішнього кола відповідає найбільш точному його визначенню і вказується на пачці як дескриптор.
Тепер ви не тільки знаєте, як співвіднести улюблену ноту з дескрипторами, але і будете краще орієнтуватись при виборі нових сортів для дегустації.